joi, 18 iunie 2015

LANSARE DE CARTE





POEZIA LA JUDECATA APEI

(NOTE LITERARE)

 Întâlnirea pe care am avut-o de curând cu poeta Dorina Brânduşa Landen, care a venit în faţa publicului devean cu un nou volum intitulat Judecata apei, este încă o dovadă incontestabilă a faptului că poezia îşi găseşte loc întotdeauna în sufletele iubitorilor de frumos. Născută la 9 iunie 1958 în comuna Şoimuş, a fost atrasă de literatură de foarte timpuriu şi a publicat creaţii poetice în revistele româneşti de dinainte de 1989: Luceafărul, Transilvania, Tribuna,Vatra, România literară. În anul 1986 a fost printre autorii volumului de reportaje intitulat Călătorie spre izvoare. A obţinut Marele Premiu de poezie la Festivalul „Lucian Blaga”. În anul 1994 s-a stabilit în Suedia unde a continuat să scrie o poezie de mare sensibilitate, într-un registru liric profund, cu un deosebit simţ al limbii române. Volumul de debut, apărut în anul 2010 la Editura Călăuza v.b., intitulat Vânzătorul de imagini a fost bine primit de critica de specialitate şi de iubitorii de poezie, fiind o confesiune lirică emoţionantă a iubirii faţă de limba română şi faţă de România, ţara pe care a iubit-o şi a slujit-o cu ajutorul poeziei. A urmat, în anul 2011, volumul La nord de sufletele voastre, lansat tot la Deva, în organizarea Bibliotecii Judeţene. Dorina Brânduşa Landen este o prezenţă permanentă în paginile revistelor literare hunedorene – Ardealul literar, Nova Provincia Corvina – şi în publicaţiile literare din ţară – Vatra, Arca etc. După emoţionantul volum de debut, Vânzătorul de imagini, apărut la Editura Călăuza v.b., după lansarea cu un an în urmă a volumului La nord de sufletele voastre, am fost din nou martorii unui nou eveniment editorial purtând pecetea talentului şi harului Dorinei Brânduşa Landen. Am constatat cu bucurie că, de fiecare dată, Dorina Brânduşa Landen vine acasă, la origini, în ţinutul hunedorean de care o leagă mii de fire, vine să se bucure împreună cu noi de naşterea unei noi cărţi, a unui nou volum de poezie. Oricât ar fi de departe, poeta nu-şi uită locurile dragi, nu uită oamenii de aici şi, mai ales, nu uită dulcea limbă românească pe care o iubeşte şi o cultivă cu un har deosebit. Cum atât de frumos ne mărturiseşte, poeta „locuieşte în limba română” şi se simte extrem de confortabil în această „limbă ca un fagure de miere”.
  Volumul pe care l-a lansat la sfârşitul lunii iunie, intitulat Judecata apei, ne arată aceeaşi poetă sensibilă, ne pune în lumină acelaşi talent cu care ne-a obişnuit, aceeaşi sensibilitate a sufletului care se converteşte în poezie curată şi autentică. Şi poeziile din volumul pe care l-a lansat de curând demonstrează cu har şi sensibilitate faptul că limba română a fost cultivată cu grijă şi iubire, fiecare poezie fiind un veritabil giuvaer din şiragul de nestemate al limbii române. Fiecare poezie ne poartă într-un univers fascinant, poeta pare că îşi ia de mână cititorii şi îi călăuzeşte în universuri fabuloase, le oferă mari teme de interogaţie la care încearcă să găsească şi răspunsurile. Dragoste, natură, mister, nesfârşirea universului, meandrele sufletului se constituie în constelaţii poetice pe care cei care iubesc poezia le „detectează” cu uimire şi bucurie în lirica originală a Dorinei Brânduşa Landen.
 Poeta Dorina Brânduşa Landen ne-a adus în dar acest volum ca pe o ofrandă făcută tuturor celor care simt fiorul adevăratei poezii şi ştiu să aprecieze o întâlnire cu Poezia în stare pură, aşa cum este acest volum pentru care o felicităm pe autoare şi o aşteptăm de fiecare dată în mijlocul nostru, cu noi şi noi volume scrise în dulcea limbă românească. Ne-am bucurat, împreună, la această sărbătoare literară şi i-am mulţumit poetei Dorina Brânduşa Landen că ne-a oferit acest prilej.





 Ioan Sebastian BARA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu